Maak een ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

Wachtwoord vergeten?

*

Triggerpoints: Van klacht naar kracht...!

Wat zijn triggerpoints?

Vele van onze klachten en pijntjes worden veroorzaakt door triggerpoints, oftewel een plaatselijke samentrekking/contractie van een klein deel van een spier, ook wel (spier)knoop genoemd. Een dergelijke spierknoop voelt aan als een harde pijnlijke plek die de spier zelfs in rust gespannen houdt. Soms zijn de triggerpoints latent en voel je ze pas als je erop drukt;dit kan een bekend pijngevoel oproepen.

Triggerpoints zitten over het algemeen op vaste plekken in de spieren.

 

Hoe ontstaan triggerpoints?

Een triggerpoint ontstaat door overbelasting van een spier door bv. zware inspanning, acuut trauma (val of ongeluk), blessures, verwondingen, verkeerde houding ( achter de computer), RSI, maar ook stress en chronische vermoeidheid kunnen oorzaken zijn van triggerpoints. Slaapgebrek, knellende kleding, ongezonde voeding kunnen de eenmaal ontstane triggerpoints in stand houden. Duur en traject van de behandeling.

 

De behandeling van triggerpoints.

Triggerpoints die actief zijn, kunnen pijn veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Dit noemen we afgeleide pijn en deze komt voor in karakteristieke patronen. Zo kunnen triggerpoints in de spieren in hals en nek voor spanningshoofdpijn zorgen. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit triggerpoints in de bilspieren, heupen en zelfs de kuiten. De door triggerpoints veroorzaakte klachten kunnen vaak goed worden behandeld door middel van massage. Ook wordt men zelf actief betrokken. De zelfbehandeling is effectief thuis of op het werk toe te passen en duurt vaak niet langer dan een paar minuten per dag.

 

Duur en traject van de behandeling.

Een consult duurt ongeveer 1 uur. In de eerste sessie vindt een intake plaats, waarbij wordt vastgesteld of er zich triggerpoints in de spieren bevinden die de klacht(en) veroorzaken. En er wordt gezocht naar de oorzaak die de triggerpoints instant houdt. De massage is erop gericht de triggerpoints te deactiveren (uit te schakelen) door herhaalde korte, diepe strijkingen. Het effect hiervan is dat de spiervezels binnen het triggerpoint hun elasticiteit terug krijgen, waardoor de spier zijn functie van samentrekken en ontspannen weer optimaal kan vervullen.

2 tot 4 sessies is een goede richtlijn voor het traject, hoewel het moeilijk is om precies aan te geven hoe lang een behandeltraject gaat duren, daar een vers triggerpoint makkelijker te deactiveren is dan een reeds lang bestaande, waarbij er vaak een heel keten van triggerpoints kan zijn ontstaan.

 

Bent u nieuwsgierig geworden hoe u zelf uw triggerpoints kunt behandelen kijk dan voor meer informatie op www.triggerpointboek.nl

Kosten € 57,00 per uur.

Hebt u interesse in een behandeling, maak dan een telefonische afspraak: 0111-411311

 

TOP