Maak een ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

Wachtwoord vergeten?

*

De kunst van het ontspannen

Ontspannen is loslaten, is herkennen, erkennen en accepteren. Het is een manier om de dingen te laten zijn zoals ze zijn en te aanvaarden zoals ze zijn.
Dit kost ons moeite omdat we alles onder controle willen houden.
Sommige situaties kunnen een zodanig sterke greep op onze geest hebben dat we ze niet kunnen loslaten. We houden ze vast. Vasthouden is het tegenovergestelde van loslaten.
Toch is loslaten niet zo’n ongewone ervaring. Normaal gesproken doen we het elke nacht als we gaan slapen. Slapeloze nachten ontstaan vaak door het niet kunnen loslaten. We houden de spanningen die zich tijdens de dag hebben opgebouwd vast en blijven erover door malen.
Spanning is drievoudig. We hebben fysieke spanning in de vorm van spierspanning, door een disbalans in het zenuw- en endocrienstelsel, emotionele spanning die voortkomt uit de diverse dualiteiten als haat/liefde, winst/verlies, geluk/verdriet etc. en mentale spanning door overmatige mentale activiteit doordat de geest een maalstroom is van fantasieën, zorgen en onrust.

Om te kunnen functioneren in het dagelijkse leven hebben we een zekere vorm van spanning nodig, maar bij constante spanning raken zowel lichaam als geest uitgeput. Zelfs stress-spanning is waardevol om te kunnen presteren, maar een persoon die ontspannen is, levert betere prestaties.
Ontspanningstechnieken kunnen helpen om deze (over)spanningen beter te herkennen, te hanteren en vervolgens los te laten.

Bron: Jon Kabat-Zinn

TOP